Рамка за слънчеви очила „Мечо Пух”

Този велик плюшен герой на Алън Милн получава великолепно анимационно представяне във версията на Б. Заходер и Ф. Хитрук. Сценаристите пресъздават литературния любимец като не нарушават изначалния му образ и живот. а прекрояват облика и поведението му до степен, че изграждат про-източен типаж.

За съжаление Желязната завеса разграничи западна и източна постановка. Този исторически факт постави гласен печат върху две интерпретации на произведението, та до ден днешен се разделяме на: „Повече ме кефи Winnie the Pooh!” и „Аз пък харесвам Винни-Пух!” Но Желязната завеса е истински желязна! Тя не отдава значение на творческия подход. А аз искам да пиша за него.

Лично за себе си определям Винни Пух като шедьовър в детската анимация.

Ще спра мислите си върху Глава I: В която се запознаваме с Мечо Пух и с няколко подозрителни пчели. Но ще я разглеждам сама за себе си, без съпоставка.

За художествената постановка: Изумява ме диалога между импресивно и експресивно, които общуват чрез богат цветови език, без сладникав привкус. Участват и декорите, и героите. Естествено предадени са наивните им форми. Простотата на изобразяване обаче е съвсем привидна: у героите тя е олицетворената характерна източна мимическа игра и емоционално поведение, а при декорите тя въплъщава идеята за „играещия човек” със съзнанието, че „това се прави просто така”. Всеки герой има развита роля, която тече успоредно и е независима предвид акцента на кадъра, без да бъде изолирана и забравена, но напротив – на принципа на светло-отразяването действието на единия герой се прехвърля към другия и се връща, следвайки фабулата. А зрителят е вътре в действието – не е наблюдател. Още повече той може да преглъща действието и да се сближава с героите, тъй като постановката отмерва естествени паузи и подрежда низ от движения, за да задържи вниманието върху важното в даденото положение.

За музиката: Написана е наместо репликите на героите, т.е. героите разговарят чрез музиката. Музиката пита и отговаря; тя се съпротивява на жилещите пчели; тя се натъжава, защото трябва да бъде спукан балонът вместо изгонени пчелите; задавя се в очакване на хрумване; остава безмълвна в почуда. Тя диша с пулса на сценария, но не е хиперболизиран фон.

За озвучаването на ролите: Съвършено е сливането между художествен образ и поставен глас, между характер на героя и предвиден тембър, между вътрешен живот и звучен израз на взаимоотношенията. А накъде без чичо Разказвач? Все едно да се наслаждавате заради самото наслаждение без да знаете защо.

https://www.youtube.com/watch?v=_ZjhuoS6oao

Обичам аксесоарите. Ако имаше слънчеви очила „Мечо Пух”, бих ги носила с тази рамка – „Заходер и  Хитрук“. Много би ми отивала!

Един коментар за “Рамка за слънчеви очила „Мечо Пух”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре