Да си дадеш необходимото време – 2

Събуди се пет минути по-рано!” анонсира Потребителя 3.0. Преходът към Маркетинг 3.0 е извървян. За мига пълнота на изживяването той/тя трябва спре и да си даде необходимото време – глътка Nescafe® Classic, за да се събуди за живот. Смело е.

Да, а сега съвсем смело ще задраскам този „анонс”.

„Събуди се за 50 000 бр. награди и за звездна закуска с Калин Врачански!” е пред-лятната обложка на Nescafe® Classic на фона на кадър от „Събуди се пет минути по-рано!”

https://www.youtube.com/watch?v=y-AhYOrq28c

Искрено разминаване в посланията!

Отлежаването на „Събуди се пет минути по-рано!” е променило посоката в наслагването на потребителски смисъл (полезност) във времето! Открои ли се Nescafe® Classic „класа 3.0”? Изяви ли се целева група 3.0?

Може би, не.

Със „Събуди се за 50 000 бр. награди!” БГ потребителят на Nescafe® Classic е приканван да печели награди. В очакване на горещото олимпийско лято вероятно е търсена игровата му нагласа. Така „Събуди се за 50 000 бр. награди!” е естественото масовизиране на продукта. Не, че Nescafe® Classic цели да излезе от тази парадигма, но „Събуди се пет минути по-рано!” надминава пазарното проникване (със съществуващ продукт на обслужван пазар) с пазарно развитие.

Трябва ли да си задам въпросите:

  • Защо „Събуди се пет минути по-рано!” с лекота преминава към „Събуди се за 50 000 бр. награди!” (клипът е един и същ)? Единствено важният тук е рефренът „събуди се” ли?!
  • Той ли носи смисловата част на мотото, правейки го универсално?
  • Може ли рефренът да бъде следван от всяко синтактично допълнение предвид външните фактори на въздействие – като сезонност, например?!

През 2011 г. се появи Nescafe® Hypnotist:

Гмеж! Остро подвикване! Припрян клаксон! Скандал! Някой е в строго нарушение! …О, един обичаен делник! Сред градската суматоха, всеки участва със собствен грохот. Само един, обявил се за страничен наблюдател, обръща бинокъла и в детайлите забелязва целостта на ситуацията. Хипнотизьор. Той посяга към часовника си и метрономично приспива сплъстеното напрежение сред минувачите. В заглушеното спряло време той започва да изписва картина на радостта. Посред изострените лица на случайниците той намира простотата на сближаващата ги постъпка, за да извлече тяхната усмивка. Така събуждането им за живот става възможно. Хипнотизьорът моделира красиви взаимоотношения и ги съживява към по-добро.

Съществен тук е часовникът, като социален артефакт. Той обосновава изградената концепция за събуждането. Тук е единението със „Събуди се пет минути по-рано!”. И при „Събуди се пет минути по-рано!” прави впечатление часовника, като част от декора, както и тик-такането на музиката. Собственото е „пет минути по-рано” – своеобразен modus operandi, начин за събуждане или време за лично радостно изживяване. Определено Nescafe® Classic иновира масовостта.

Ако приложа Анализ на полезността на Nescafe® Classic през призмата на рекламата „Събуди се за 50 000 бр. награди!”, то теоретично е направен балансиран разкрач към добавяне на социална полезност на кафето – „звездна закуска с Калин Врачански”. Спорно е, че иновационната линия би отразила преимуществена изявеност в посока Потребител 3.0, а именно полезност за духа, при все че Калин Врачански е актьор. Закуската по-скоро напомня покана за среща за дамите, а полезността за духа се опредметява с 50 000 бр. награди. Или при изтъкване на полезности за продукта (нарастване по ординатата), функционалността и преимуществата на Nescafe® Classic не се променят съществено (по абсцисата).

Анализиране на "Предприемаческа полезност на продукт"
Анализиране на „Предприемаческа полезност на продукт“

„Събуди се за 50 000 бр. награди!” е успешна e-CRM кампания за обновяване на базата данни. Или – необходимото обхождане сред потребителите. Връзката с Потребителя 3.0 остава хипотеза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре