Отвъд стереотипа на представяне на продукт – 2

image-1Разгледаният в първата част подход на задаване на рекламното послание е индуктивен. Зад основните действащи лица – момче на около 3 г. и неговата бременна майка, стои всяко дете между 2 и 6 години, а именно всяко момче или момиче, и неговите родители, респ. придружители. В сценария са включени и второстепенни герои – друго момче-колоездач на същата възраст, други играещи момчета и момичета между 2 и 6 години и техните родители (майки), което създава подходяща атмосферика и потвърждава активната част от ежедневието на таргетираното дете.

Макар в голяма степен клипчето да акцентира върху момчешката употреба на колелото-баланс, отделните послания не очертават полови граници.

Е, за кого е този клип? Кой трябва да го гледа? Кому е необходимо да въздейства?

Везните естествено могат да се наклонят в полза на родителя, респ. придружителя. Runna Balance Bike е обучителна, развиваща играчка за неговото/нейното дете. Дори детето да не кара през цялото, определено за дневната разходка време, то родителят е спокоен, че пренасянето на колелото-баланс няма да създава неудобство.

Определено децата над 2-годишна възраст също могат да гледат клипчето без да го схващат като рекламно послание, а като филмче-игра, в което да припознаят себе си, в случай че имат такова баланс-колело.

Как можем да погледнем на този клип едновременно латерално и през зрителния ъгъл на Маркетинг 3.0? Какво по-различно може да потърсим от подобно продуктово представяне?

Да започна с едно надграждащо маркетингово проучване на таргетираните в клипчето родител и дете, ще даде идеи не само за проникване в съществуващия пазар! Интересен ще бъде родителят с натрупан опит и наблюдения върху карането на колелото-баланс от неговото дете или другите деца, т.е. от използването на продукта във времето. Това определено може да подскаже нова или недоизказана потребност. Естествено, не по-малко интересен ще е и родителят без опит (tabula rasa).

Например, много типично за децата на около 3-годишна възраст е непрекъснатото търсене и вглеждане в нещата навън; на разсеяното придвижване от едно място към друго. Често липсващата целенасоченост у малкото дете затруднява изминаването на зададени разстояния пеша, заради което родителят ползва помощни средства – количка, триколка и пр. Но на 3 г. детето вече:

  • е нетърпеливо да се заседи в количка;untitled
  • има известна самостоятелност;
  • все пак бързо се уморява;
  • триколката вече му идват умаляла (тя е все още добра за локализирана игра).

Идеята за Runna Balance Bike в този случай идва много на място и на време. Колелото-баланс задава известна целенасоченост на детето. Научило се да балансира, детето активно изминава разстояния в известна посока. Родителят може да изпита неподозирано облекчение (във всеки един случай родителят е нащрек).

Безспорно, Runna Balance Bike е продукт за малчуганите, но като такъв удовлетворява осъзната нематериална потребност на техните родители, респ. придружители. В този смисъл любопитна заявка ще бъде „The Runna Balance Bike за вашите  родители, деца!“

Някой би могъл да оспори, че това засяга стратегията на пазарно развитие, вместо на пазарно проникване. Тънката разлика е в таргетирането на косвен субект, за когото продуктът не е предназначен – родител, придружител – но, който участва в процеса на покупко-продажбата му.

СЛЕДВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре